ارتودنسی چیست؟ آیا ارتودنسی فقط جنبه زیبایی دارد؟
ارتودنسی شاخه ای از دندانپزشکی است که با بی نظمی های صورت و فک مقابله می کند و malocclusion را درمان می کند؛ یک بیماری دندانی که در آن، هنگام بسته شدن دهان، دندان ها به درستی قرار نمی گیرند. وضعیت نامناسب دندان ها و قوس های فک بر توانایی های گفتارِ منسجم، جویدن و گاز گرفتن تأثیر می گذارد. درمان ارتودنسی برای سلامت و راحتی دهان و دندان حیاتی است. درمان ارتودنسی می تواند بخش بسیار مهمی از مراقبت های بهداشت دهان و دندان شما باشد. پس لازم است در این باره اطلاعات کافی را به دست بیاورید. آنچه که در این مقاله به طور کامل به آن پرداخته ایم.
آنچه در این مقاله میخوانید:
دلیل رشد نامرتب دندانها
اکثر مشکلات نامرتبی دندانها ارثی هستند. برخی از آنها “اکتسابی” هستند که در طول زمان با مکیدن انگشت شست یا دیگر انگشتان ، تنفس دهانی، بیماری های دندانی، بلع غیرعادی، بهداشت نامناسب دندان، یا از دست دادن زودهنگام یا دیررس دندان های شیری، تصادفات و تغذیه نامناسب ایجاد می شوند. گاهی اوقات یک مشکل ارثی با یک مشکل اکتسابی پیچیده می شود. علت هرچه که باشد، ارتودنتیست ها معمولاً قادرند اکثر آنها را با موفقیت درمان کنند.
تصور غلط : دندانهای کودک با رشد و گذر زمان خود به خود صاف میشوند!
متأسفانه، دندان های کودک شما با رشد او صاف نمی شود. فضای موجود برای دندان های دائمی جلویی با رشد بیشتر نمی شود. برای اکثر افراد، پس از ورود دندان های آسیاب دائمی (12 ساله)، فضای کمتری برای دندان های جلویی وجود دارد.
مشکلات ارتودنسی درمان نشده می تواند بدتر شود و با بزرگتر شدن کودک درمان آن دشوارتر شود. مشکلات درمان نشده ممکن است منجر به پوسیدگی دندان، بیماری لثه، شکستگی دندان های جلویی و از بین رفتن بافت استخوانی شود که دندان ها را در جای خود نگه می دارد.
چرا ارتودنسی یک الزام است؟
درمان ارتودنسی به شما کمک می کند بهتر غذا را بجوید و به گفتار واضح کمک میکند. هنگامی که دندان ها به درستی کار می کنند، ظاهری زیبا دارند. لبخند جذاب یک عارضه جانبی دلپذیرِ درمان ارتودنسی است و می تواند فواید عاطفی داشته باشد. اعتماد به نفس و عزت نفس ممکن است بهبود یابد زیرا درمان ارتودنسی دندانها، لبها و صورت را متناسب میکند. دندان های صاف کمتر مستعد پوسیدگی، بیماری لثه و آسیب هستند. شاید این یکی از مهمترین دلایلی باشد که شما در صورت دندانهای ناصاف باید ارتودنسی انجام دهید.
آیا ارتودنسی فقط جنبه زیبایی دارد؟
نه! درمان ارتودنسی بسیار بیشتر از آنچه به نظر می رسد عمیق است. ظاهر زیبا و مرتب دندانها و لبخند شما بارزترین نتیجه است. اما وقتی دندانها و فکها در یک راستا باشند، به این معنی است که عملکرد (بایت، جویدن و صحبت کردن) نیز بهبود مییابد و از پوسیدگی دندانهای روی هم جلوگیری میکند.
لبخند زیبای حاصل از درمان ارتودنسی نشانه ظاهری سلامت دهان و دندان است و زمینه را برای رفاه کلی بیمار فراهم می کند. درمان ارتودنسی نقش بزرگتری در مراقبت های بهداشتی نسبت به آنچه که به طور کلی تصور می شود ایفا می کند.
بهترین سن برای انجام ارتودنسی
یک سن تقویمی “درست” برای درمان ارتودنسی وجود ندارد. در حالت ایده آل، کودکان باید حداکثر تا 7 سالگی ارزیابی ارتودنسی انجام دهند. اما زمان ایده آلی برای شروع درمان برای فردی که به آن نیاز دارد وجود دارد. زمان بندی بر اساس نوع مشکلی که کودک دارد یا ممکن است در حال رشد باشد و مرحله رشد دندانی کودک تعیین می شود. برخی از بیماران ممکن است فقط به حرکت دندان نیاز داشته باشند، در حالی که برخی دیگر ممکن است برای هدایت رشد فک یا اصلاح عادت مکیدن یا الگوی بلع غیرطبیعی که می تواند استخوان را دوباره شکل دهد به کمک نیاز داشته باشند. به متخصص ارتودنسی خود اعتماد کنید تا در مورد زمان ایده آل برای درمان فرزندتان به شما توصیه کند.
ارتودنسی در بزرگسالی
امروزه از هر چهار بیمار ارتودنسی یک نفر بزرگسال است. درمان نشدن دندان های نامرتب ممکن است منجر به سایر مشکلات دندانی مانند پوسیدگی دندان، بیماری لثه و مشکل در جویدن شود. درمان ارتودنسی بایت بهتری ایجاد میکند، دندانها را بهتر میسازد و خطر مشکلات دندانی آینده را بدون در نظر گرفتن سن کاهش میدهد.
پیشرفتهای ارتودنسی همچنین باعث شده است که درمان راحتتر و کمتر از همیشه برای افراد در هر سنی قابل توجه باشد. بسیاری از گزینههای درمانی امروزی به گونهای طراحی شدهاند که ظاهر دستگاه را به حداقل برسانند تا بهتر با هر سبک زندگی مطابقت داشته باشند.
شما هرگز برای درمان ارتودنسی خیلی پیر نیستید. متخصص ارتودنسی شما متغیرهای زیادی را هنگام تهیه طرح درمانی سفارشی شما در نظر می گیرد، اما سن به ندرت یک عامل تعیین کننده است.
انواع ارتودنسی
چندین روش درمانی وجود دارد که تحت تخصص ارتودنسی قرار می گیرند. برخی از رایج ترین عبارتند از:
بریس ها
بریس ها با استفاده از ترکیبی از براکت ها، باندها و سیم ها به تدریج دندان های شما را به موقعیت دلخواه خود در طول زمان تغییر می دهند. انواع مختلفی از بریس ها بسته به نیاز شما وجود دارد، از جمله بریس های فلزی سنتی و بریس های شفاف (سرامیکی).
کلیر الاینرها
الاینرهای ارتودنسی شفاف جایگزین محبوبی برای بریس ها هستند. برندهای معروف عبارتند از Invisalign و ClearCorrect . این سیستمها به جای استفاده از براکتها و سیمها برای صاف کردن دندانهایتان، از یک سری ترازهای شفاف و سفارشی استفاده میکنند. هر ست را به مدت یک تا دو هفته استفاده میکنید قبل از اینکه آنها را برای مجموعه بعدی در سری تعویض کنید. با گذشت زمان، ترازهای شفاف دندان های شما را به موقعیت مناسب خود تغییر می دهند.
ریتینر ها
اگر از بریس یا ترازهای شفاف استفاده می کنید، پس از پایان درمان ارتودنسی به نگهدارنده نیاز خواهید داشت. نگهدارنده یک وسیله سفارشی است که از بیرون رفتن دندان ها از موقعیت مناسب خود جلوگیری می کند. متخصص ارتودنسی شما می تواند به شما بگوید که چند بار برای حفظ نتایج درمان نیاز به استفاده از ریتینر دارید.
گسترش دهنده های کام
ارتودنتیست ها برخی از درمان ها را در دوران کودکی توصیه می کنند. این به این دلیل است که استخوان های صورت کودک هنوز در حال رشد هستند و حرکت و دستکاری آنها بسیار آسان تر است. منبسط کننده کام (کام) به گشاد شدن فک فوقانی کودک کمک می کند. بیشتر کودکان نیازی به بازکننده کام ندارند. اما در شرایط مناسب، این دستگاه ها می توانند بدون نیاز به کشیدن دندان یا سایر روش ها فضای اضافی ایجاد کنند.
چه کسانی نباید درمان ارتودنسی انجام دهند؟
برای واجد شرایط بودن برای درمان ارتودنسی، نباید مشکلات دندانی جدی مانند پوسیدگی گسترده یا بیماری لثه داشته باشید. قرار دادن بریس بر روی دندان های بیمار می تواند تأثیر منفی جدی بر سلامت دهان و دندان شما داشته باشد.
اگر پوسیدگی یا بیماری لثه دارید، برای درمان به دندانپزشک مراجعه کنید. هنگامی که آن شرایط را مدیریت کردید، از دندانپزشک خود بپرسید که آیا درمان ارتودنسی برای شما مناسب است یا خیر.
مزایا و معایب ارتودنسی
ارتودنسی مانند هر روش درمانی دیگر یک سری مزایا و معیبی دارد که در ادامه به آنها میپردازیم:
مزایای ارتودنسی چیست؟
مزایای زیبایی ارتودنسی واضح است. اما این درمان ها مزایای عملکردی و مرتبط با سلامتی را نیز ارائه می دهند:
- هنگامی که دندان های شما در تراز مناسب قرار دارند، تمیز کردن آنها بسیار آسان تر است.
- صاف کردن دندان ها می تواند عملکرد جویدن و گفتار را بهبود بخشد.
- درمان ارتودنسی می تواند درد مربوط به اختلال TMJ را کاهش دهد.
- یک بایت همسو می تواند خطر پوسیدگی، بیماری لثه و سایر مشکلات سلامت دهان را کاهش دهد.
- ارتودنسی می تواند به شما در دستیابی و حفظ لبخند زیبا و سالم کمک کند.
معایب ارتودنسی چیست؟
عیب اصلی کوتاه مدت است: شما باید دستورالعمل های درمانی را به دقت دنبال کنید و تا رسیدن به هدف خود صبور باشید. برای برخی افراد، درمان ارتودنسی کمتر از یک سال طول می کشد. برای برخی دیگر، ممکن است تا دو سال یا بیشتر طول بکشد. از آنجایی که هر فردی نیازهای منحصر به فرد خود را دارد، زمان درمان برای همه متفاوت به نظر می رسد. از متخصص ارتودنسی خود بپرسید که چه انتظاری دارید.
اگر اطراف ارتودنسی خود را به طور کامل تمیز نکنید، در معرض خطر بیشتری برای ایجاد پوسیدگی یا حفره دندانی قرار دارید. حتما توصیه های بهداشت دهان و دندان ارتودنتیست خود را رعایت کنید.
بسیاری از افراد زمانی که می خواهند ظاهر لبخند خود را بهبود بخشند به ارتودنسی فکر می کنند. اما درمان ارتودنسی می تواند سلامت و عملکرد دهان را نیز بهبود بخشد. ارتودنتیست ها طیف وسیعی از درمان ها را بر اساس نیاز شما ارائه می دهند. برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره رایگان هم اکنون میتوانید با کلینیک زهره مرتضوی تماس بگیرید.
در چه سنی میتوانیم ارتودنسی انجام دهیم؟
ولی بهتر است از سن هفت سالگی به دنبال درمان های ارتودنسی کودک خود باشید تا از پوسیدگی دندانی ناشی از نامرتبی هم جلوگیری شود. هرچند در بزرگسالی هم امکان آن وجود دارد و نتایج خوبی خواهید گرفت.
آیا دندانهای کودک با رشد و گذر زمان خود به خود صاف میشوند؟
دندان های کودک شما با رشد او صاف نمی شود. فضای موجود برای دندان های دائمی جلویی با رشد بیشتر نمی شود. مشکلات ارتودنسی درمان نشده می تواند بدتر شود و با بزرگتر شدن کودک درمان آن دشوارتر شود.
هزینه ارتودنسی چقدر است؟
هزینه درمان با ارتودنسی با توجه نوع و زمان آن متغیر است. پیشنهاد میکنیم همین الان با مشاوره رایگان دکتر زهره مرتضوی تماس بگیرید و از قیمتها و بهترین نوع درمان برای خود مطلع شوید.